lördag 17 december 2011

Näringslära

Lånade hem en bok från skolan häromdagen, "Näringslära" av Ingrid Christenson och Ing-Marie Sundling.
Eftersom jag själv orkar hitta på något fyndigt att skriva om den kopierar jag från bokus:


"Boken Näringslära ger både grundläggande och fördjupande kunskaper och fungerar därför både för dem som är nybörjare och för dem som redan känner till en del om ämnesområdet.

Näringslära är ett område som är viktigt inom så vitt skilda yrken som för kockar, dietister och idrottare. Men eftersom näringslära är nyckeln till bra kosthållning och därmed en god hälsa är det också viktigt för den enskilde individen.
Boken Näringslära tar upp sambandet mellan kost och hälsa ur globalt, regionalt och individuellt perspektiv. Globalt behandlas olika orsaker till svält och undernäring. Regionalt fokuseras texten på friskvård och västvärldens hälsoproblem. Individuellt förtydligas vad som styr våra matvanor och kopplingen mellan mat, näring och energi samt vilken kost som är lämplig vid olika skeenden i livet.
Ett separat kapitel tar upp dietetik och beskriver specialkoster och koster vid särskilda behov.
Varje avsnitt om respektive näringsämne avslutas med basfakta, avsedda för repetition. Faktarutor, texten under rubriken "Bra att veta" och marginaltexter kan läsas som fördjupning.
Boken avslutas med livsmedelstabeller och näringsrekommendationer. Livsmedelstabellerna är ordnade efter matcirkelgrupperna."

 
Som skrivet handlar inte boken om att gå ner så mycket i vikt som möjligt eller ät detta eller detta. Utan ren fakta om vad de olika näringsämnena gör med kroppen och vad kroppen gör med näringsämnena. Tycker att den är lite tråkig att läsa så pärm till pärm, men att ta ett kapitel då och då är väldigt intressant. Speciellt gillade jag de kapitlen som handlade om kost vid olika sjukdomstillstånd! Kan man nog få bra nytta av!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar